Yoka Fonksiyonel Gıda

 

 

Firma ismi: Yoka Fonksiyonel Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.
Ürün ismi: Yoka Çerezi
E-posta adresi: [email protected]
Firma web sitesi: https://www.yoqagida.com/

 

 

 

1. Gıda Plus Ödülleri’ne başvurma sebebiniz nedir?

Gıda sektöründe, global trendleri yakalamak, yenilikçi ve vizyoner bakış açılarını kavramak ve
tartışmak, güncel gıda politikaları ile tüketici tercihlerinin sektöre yansımasını gözlemlemek ve
bu ekosistemin bir parçası olduğumuzu göstermek istedik. Bu prestijli ödül töreninin PR
çalışmalarımıza ivme kazandıracağını düşündük.
Girişimci bir kadın ve startup rolü ile belirlediğimiz amaç doğrultusunda, hedef odaklı attığımız
her adımla, her zaman gıdaya artı katma gayretindeydik. Başvurduk ve ödülümüzü aldık.
Teşekkür ederiz. Emeklerimizin takdir edilmesi ve desteklenmesi bizleri onurlandırıyor.

2. Gıda Plus Ödülleri’ne başvurduğunuz üründen bahseder misiniz? Ürünü nasıl
geliştirdiniz?

Çocuklar ve gençlerimizin abur-cubur tabir edilen gıdaları çokça tüketmesi, uzaktan çalışma
döneminde pek çok yetişkinin sağlıklı beslenmek yerine bilgisayar başında pratik atıştırmalıklar
tüketmesi, gıda sektöründe çeşitli işleme prosesleri sırasında ayrılan yan ürünlerin
değerlendirilmeden çöp olarak atılması, gastronomi turizminde ve kültürümüzde önemli bir yeri
olan yöresel ürünlerin unutulmaya yüz tutması problemlerini gözlemledik. Birbirinden bağımsız
gibi görülen bu sorunlara YOKA ÇEREZİ’ni geliştirerek çözüm bulduk.
Atıştırmalık ama doyurucu, enerji değeri ve sodyum oranı azaltılmış, trans yağ barındırmayan,
besinsel lifçe zenginleştirilmiş, üretiminde zeytin işleme atıklarından pirinanın çeşitli tekniklerle
işlenerek kullanıldığı ve okul gıdası logosu da taşıyan bir ürünümüz oldu. Çok da güzel oldu.

Pilot bölge olarak Çankırı ili ve yöresel unlu mamulleri seçilerek füzyon bilimsel çalışmalarına
başlanmıştır. İş fikrimiz 2018 yılında ortaya çıkmış ve 2019 yılında patent ve faydalı model
başvuruları yapılmıştır. Ürün geliştirme faaliyetleri TÜBİTAK tarafından desteklenen TEYDEB
BiGG projesi kapsamında halen devam etmektedir.

3. Ödül başvurusunda bulunduğunuz ürününüzü nasıl konumlandırmak ve pazarlamak
istiyorsunuz? Ürün ile ilgili bizimle paylaşabileceğiniz satış hedefleriniz nelerdir?
İş fikrinde, hedef müşteri grubu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul kantinleridir. Çocuklarımızın
sağlıklı beslenmesi ve gelişmesi önceliğimizdir. Ayrıca, firmamızda, yöresel bir ürüne inovatif
dokunuşlar gerçekleştirildiğinden, YOKA ÇEREZİ’nin öncelikle pilot bölge seçilen il pazarında,
bunun yanı sıra, hammadde olarak işlenmiş pirina kullanıldığından zeytin yetiştiriciliği yapılan
iller pazarında konumlanması başlangıç stratejilerimizden biri olacaktır. Dijital ve uluslar arası
satış için gerekli görüşmeleri yapmaya devam ediyoruz.

4. Neden yenilikçi gıdalar üretmek istiyorsunuz? Sizce firmanızın ve ülkemizin yenilikçi
gıdalar alanındaki başarı şansı nedir? Yenilikçi gıdalar üretmek isteyenlere ne tavsiye
edersiniz?

Ülkemiz, bilimsel, ekonomik ve siyasi politikalar gereği çok büyük ticari ve stratejik bir ekosistem
içerisinde yer almaktadır. Tüketicilerin alışkanlıkları ve ihtiyaçları günden güne değişmekte ve
farklılaşmaktadır. Beslenme bozuklukları çok küçük yaşlardan itibaren başlayabilmektedir.
Küresel dönüşüme ayak uydurmamız ve bunu yaparken de ülkemiz kaynaklarını değerlendirmeli
ve korumalıyız. Bizler, bu vizyonla aksiyon alıyoruz. Bu nedenle, şansımızın yüksek olduğunu
düşünüyoruz.
Kendimize de sıkça hatırlattığımız gibi, hep birlikte öz kaynaklarımızı kullanarak, toprak ve iklim
niteliklerine uygun, teknik ve bilimsel destek alarak çevre dostu üretime odaklanmalı, bilinçli
tarım, bilinçli imalat ve bilinçli ticaret yapmalıyız.

5. Firmanızın 2030 yılına kadar gıda sektörüne getirmeyi planladığı yenilikçilik vizyonu
hakkında bilgi verir misiniz?

Kültürümüzü, çevremizi ve halk sağlığını eş zamanlı koruyacak yeni gıda ürünleri geliştirmek;
bunları bilimsel bir zeminde incelemek, tartışmak ve değerlendirmek; tüketici beğenisine uygun
hale getirmek; yerel ekonomiden başlayıp milli ekonomiye katkıda bulunmak; ülkeler arası sınai

mülkiyet hak kazanmış ürün, proses ve yöntem sayısını arttırmak başlıca yenilikçi hedeflerimiz.
Muvaffak olmayı ümit ediyoruz ve bu doğrultuda adım atmaya emek sarf edeceğiz.

 

Pestisitler ve Sağlık

Pestisitler ve Sağlık Günümüzde birçok kişi, tarım zehri denilen pestisitler konusunda tedirgin durumdadır. Pestisitler, bitkileri istenmeyen otlar, kemirgenler, böcekler ve mikroplardan arındırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasallar kullanıldıklarında besinler üzerinde de etki bırakabilir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açmaktadır. Pestisitler ilk kullanıldıklarında herhangi bir düzenlemeye tabii değillerdi; ilk defa Rachel Carson 1962…

devamını oku

Hassas Tarım

Hassas Tarım Hassas Tarım (precision farming); teknolojik yöntemler ile toprağın kalitesini ve üretimini artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Hassas tarım, gübre ve ilaç kullanımını azaltmak, buna bağlı çevre kirliliğini azaltmak ve biyoçeşitliliği desteklemek, ürün veriminin artırılarak kısa zamanda kaliteli ürün oluşumuna destek vermek gibi amaçlara sahiptir.    Uydu görüntüsü ile tarlayı izleme, mahsülleri kontrol etme, buna…

devamını oku

Agroekolojik Tarım

Agroekolojik Tarım Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır.  Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır.  Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz;…

devamını oku

Dikey Tarım

Dikey Tarım Dikey tarım (Vertical farming), kapalı alanda, ürün yetiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Raflarda muhafaza edilen alanlarda, topraksız ve güneşe ihtiyaç duyulmadan üretim yapılabilmektedir. Dikey tarım, gıda üretimi için sürdürülebilir ve etkili yollardan biridir. Nordic Harvest şirketinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre, geleneksel tarımda kullanılan su, dikey tarımda kullanılan su miktarından 250 kat daha…

devamını oku

Onarıcı Tarım

Onarıcı Tarım Besleyici ve nitelikli gıda üretimi yaparken, toprak ekosistemini iyileştiren & zenginleştiren yöntemleri barındıran tarımsal sistemlere onarıcı tarım (regenerative agriculture) denir. Üretim yaparken; bitkiyi, hayvanları, çiftçiyi korumak ‘sistemi bozmamak’ temel şarttır.    Onarıcı tarım ‘toprak’ı önemser; toprak canlı bir ekosistemdir. Toprak, trilyonlarca bakteri, on binlerce nematod (parazit) ve protozoa, kilometrelerce uzunlukta mantar ağından oluşur.…

devamını oku