Pestisitler ve Sağlık

Günümüzde birçok kişi, tarım zehri denilen pestisitler konusunda tedirgin durumdadır. Pestisitler, bitkileri istenmeyen otlar, kemirgenler, böcekler ve mikroplardan arındırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasallar kullanıldıklarında besinler üzerinde de etki bırakabilir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Pestisitler ilk kullanıldıklarında herhangi bir düzenlemeye tabii değillerdi; ilk defa Rachel Carson 1962 yılında ‘Silent Spring’ adıyla yayınladığı yayını ile pestisit kullanımının hem çevre sağlığında hem de insan sağlığında büyük bir problem yaratabileceğini işlemiştir. 

Pestisitler yapay şekilde oluşturulmuş iken, organik pestisitler (biyopestisitler) doğal olarak oluşan kimyasallardır. Yapay şekilde oluşturulan pestisitler daha uzun ömürlüdür; glikofozat, organokloridler, organofosfatlar ismini çok duyduğumuz yapay pestisitlere örnektir. Rotenon, bakır sülfat ise organik pestisitlere örnektir. Her iki tipi de, çevreye ve insan sağlığına eşit şekilde zararlı ve toksiktir. 

 

Pestisit kullanımı birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Bunların başında Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar, organofosfatlara maruziyet ile hormon ile ilişkili kanserler; meme, tiroid veya rahim kanseri riski artmaktadır. Buna ek olarak, akciğer, prostat ve karaciğer kanseri ile de karşılaşılmaktadır. 

Tükettiğimiz besinlerin nerede ve nasıl yetiştiği önemlidir. Bu sebeple, yerel pazarlardan alışveriş yaparken pestisit konusunda soru sormak gerekebilir. Üretici- tüketici arasındaki ilişki bu amaçla önemlidir. 


Çevre Çalışma Grubu (Environmental Working Group) her sene ABD’de üretilen meyve ve sebzeleri pestisit içeriğine göre sıralamaktadır. 



En çok pestisit içeren ilk 3 besin;

  • çilek
  • ıspanak
  • kale, kara lahana, hardal otu yaprağı

 

En az pestisit içeren ilk 3 besin;

Pestisitler ve Sağlık

Pestisitler ve Sağlık Günümüzde birçok kişi, tarım zehri denilen pestisitler konusunda tedirgin durumdadır. Pestisitler, bitkileri istenmeyen otlar, kemirgenler, böcekler ve mikroplardan arındırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasallar kullanıldıklarında besinler üzerinde de etki bırakabilir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açmaktadır. Pestisitler ilk kullanıldıklarında herhangi bir düzenlemeye tabii değillerdi; ilk defa Rachel Carson 1962…

devamını oku

Hassas Tarım

Hassas Tarım Hassas Tarım (precision farming); teknolojik yöntemler ile toprağın kalitesini ve üretimini artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Hassas tarım, gübre ve ilaç kullanımını azaltmak, buna bağlı çevre kirliliğini azaltmak ve biyoçeşitliliği desteklemek, ürün veriminin artırılarak kısa zamanda kaliteli ürün oluşumuna destek vermek gibi amaçlara sahiptir. Uydu görüntüsü ile tarlayı izleme, mahsülleri kontrol etme, buna ek…

devamını oku

Agroekolojik Tarım

Agroekolojik Tarım Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır.  Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır.  Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz;…

devamını oku

Dikey Tarım

Dikey Tarım Dikey tarım (Vertical farming), kapalı alanda, ürün yetiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Raflarda muhafaza edilen alanlarda, topraksız ve güneşe ihtiyaç duyulmadan üretim yapılabilmektedir. Dikey tarım, gıda üretimi için sürdürülebilir ve etkili yollardan biridir. Nordic Harvest şirketinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre, geleneksel tarımda kullanılan su, dikey tarımda kullanılan su miktarından 250 kat daha…

devamını oku

Onarıcı Tarım

Onarıcı Tarım Besleyici ve nitelikli gıda üretimi yaparken, toprak ekosistemini iyileştiren & zenginleştiren yöntemleri barındıran tarımsal sistemlere onarıcı tarım (regenerative agriculture) denir. Üretim yaparken; bitkiyi, hayvanları, çiftçiyi korumak ‘sistemi bozmamak’ temel şarttır. Onarıcı tarım ‘toprak’ı önemser; toprak canlı bir ekosistemdir. Toprak, trilyonlarca bakteri, on binlerce nematod (parazit) ve protozoa, kilometrelerce uzunlukta mantar ağından oluşur. Toprak,…

devamını oku