
Onarıcı Tarım
Besleyici ve nitelikli gıda üretimi yaparken, toprak ekosistemini iyileştiren & zenginleştiren yöntemleri barındıran tarımsal sistemlere onarıcı tarım (regenerative agriculture) denir. Üretim yaparken; bitkiyi, hayvanları, çiftçiyi korumak ‘sistemi bozmamak’ temel şarttır.
Onarıcı tarım ‘toprak’ı önemser; toprak canlı bir ekosistemdir. Toprak, trilyonlarca bakteri, on binlerce nematod (parazit) ve protozoa, kilometrelerce uzunlukta mantar ağından oluşur. Toprak, karbon yutağıdır. Atmosfer ve bitki örtüsünün toplamından daha çok karbon barındırır.
Neden onarıcı tarıma ihtiyaç var?
- Kimyasal gübre ve pestisit kullanımı ile yeni geliştirilen güçlü tohumlar ile topraktaki mikroorganizmaların çoğu ölür;
- Pulluk ve traktör ile toprağın su ve hava barındıran gözenekli yapısı bozulmuştur;
- sonuç olarak, toprağın O2 ve su tutma kapasitesi azalır, mikroorganizmalar azalır ve organik maddeler azalmıştır.
Onarıcı tarım nedir?
Rodale Enstitüsü’nde 1980’lerde bulunmuş bu sistem, organik veya iyi tarım değildir. Organik tarım, tarım yapılan arazinin ekosistem sağlığını geliştirmek adına yapılan tarımdır.
- Su tutma kapasitesi,
- organik madde miktarı,
- toprak mikrobiyolojisi öğrenilir ve iyileştirilir.
BM verilerine göre, 50 yıl içerisinde verimli toprağın üst kısmı, yani gıda üretim kapasitesinin çoğu kaybedilecektir. Oluşacak gıdaların ise, toprağın kalitesizleşmesinden dolayı besleyicilik değeri azalacaktır.
Onarıcı Tarım’ın Temel Amaçları
- Üst toprak yaratma,
- Biyoçeşitlilik artışı,
- Su döngüsünde iyileşme,
- Ekosistem hizmetlerinde zenginleşme,
- Tarımsal üretimde kullanılan toprağın sağlık ve niteliğinde artış
- Karbon gömme kapasitesinin artırılması yoluyla iklim değişikliğine karşı mücadeledir.
Onarıcı Tarım Teknikleri
Her geçen gün artan bu tekniklere örnek olarak; toprak işlemesiz tarım, bütüncül yönetim, dönüm hattı tasarımı, tarımsal ormancılık, permakültür, kompost, biyokömür, otlatmalı ormancılık, ekolojijk su kültürü, hayvan entegrasyonu, organik yıllık mahsül üretimi gibi örnekler verilebilmektedir.
Onarıcı tarımın kullanılamadığı durumlar da mevcuttur. Örneğin, toprağın üst tabakası korunduğu için, kök bitki yetiştiriciliğinde (patates, havuç, kereviz veya pancar) ve küçük tohumlu ekin üretiminde problemdir çünkü bu bitkilerin ekimi için toprağın işlenmesi, hassatta ekinlerin toprağın altından alınması gerekmektedir.
Onarıcı tarım ‘Ne yiyorsak oyuz’ yerine, ‘Yediğimiz, nasıl bir toprakta beslendiyse, oyuz’ ilkesini savunur.
Öneriler
- EIT-Food Regenerative Agriculture Revolution Programme https://www.eitfood.eu/blog/can-regenerative-agriculture-replace-conventional-farming?gclid=CjwKCAjw_ISWBhBkEiwAdqxb9s-SOaAOo369XvLsyuB3xTVAeeZ_Eeuna_ZcgxVMSRZ8AW_EDYblIhoCJC8QAvD_BwE
- Kiss the Ground – Netflix Belgesel
- Allan Savory – TEDx Konuşması https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI&ab_channel=TED
- Kitap / Permakültüre Giriş https://www.sineksekiz.com/urun/permakulture-giris
- Kitap / Regenerative Agriculture https://www.amazon.com/Regenerative-Agriculture-Practical-Systems-Making/dp/9151910519
- Anadolu Meraları Podcast; Onarım Çağı https://open.spotify.com/show/5ep6JFz0l2FglRyyxxZvve
Kaynak: Anadolu Meraları, https://www.anadolumera.com/
Pestisitler ve Sağlık
Pestisitler ve Sağlık Günümüzde birçok kişi, tarım zehri denilen pestisitler konusunda tedirgin durumdadır. Pestisitler, bitkileri istenmeyen otlar, kemirgenler, böcekler ve mikroplardan arındırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasallar kullanıldıklarında besinler üzerinde de etki bırakabilir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açmaktadır. Pestisitler ilk kullanıldıklarında herhangi bir düzenlemeye tabii değillerdi; ilk defa Rachel Carson 1962…
Hassas Tarım
Hassas Tarım Hassas Tarım (precision farming); teknolojik yöntemler ile toprağın kalitesini ve üretimini artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Hassas tarım, gübre ve ilaç kullanımını azaltmak, buna bağlı çevre kirliliğini azaltmak ve biyoçeşitliliği desteklemek, ürün veriminin artırılarak kısa zamanda kaliteli ürün oluşumuna destek vermek gibi amaçlara sahiptir. Uydu görüntüsü ile tarlayı izleme, mahsülleri kontrol etme, buna ek…
Agroekolojik Tarım
Agroekolojik Tarım Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır. Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır. Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz;…
Dikey Tarım
Dikey Tarım Dikey tarım (Vertical farming), kapalı alanda, ürün yetiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Raflarda muhafaza edilen alanlarda, topraksız ve güneşe ihtiyaç duyulmadan üretim yapılabilmektedir. Dikey tarım, gıda üretimi için sürdürülebilir ve etkili yollardan biridir. Nordic Harvest şirketinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre, geleneksel tarımda kullanılan su, dikey tarımda kullanılan su miktarından 250 kat daha…
Onarıcı Tarım
Onarıcı Tarım Besleyici ve nitelikli gıda üretimi yaparken, toprak ekosistemini iyileştiren & zenginleştiren yöntemleri barındıran tarımsal sistemlere onarıcı tarım (regenerative agriculture) denir. Üretim yaparken; bitkiyi, hayvanları, çiftçiyi korumak ‘sistemi bozmamak’ temel şarttır. Onarıcı tarım ‘toprak’ı önemser; toprak canlı bir ekosistemdir. Toprak, trilyonlarca bakteri, on binlerce nematod (parazit) ve protozoa, kilometrelerce uzunlukta mantar ağından oluşur. Toprak,…