Gastrofizik

Gastrofizik terimi, uyarıcı etki ile oluşturulan algı ve duyumları inceleyen gıda bilimi olan gastronomi ile psikofiziğin birleşimidir. Gastrofizik, keyifli bir yemeğin sadece lezzetle değil, çevresel ve duyusal faktörler gibi çeşitli faktörlerle de açıklanabileceğini ifade eder. Beslenme ve sağlıklı yaşam bilimi her geçen gün ilerlemektedir. Son zamanlarda gıda ile ilişkimizin gıdanın sadece enerji veya besin öğelerinden etkilenmediği, psikososyal durumun ve duyularımızın da önemli bir rol oynadığı ve haz biyolojisi ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca besinlerin ve çevresel faktörlerin yarattığı duyumların beyin ve merkezi sinir sisteminde işlendiği; bu nedenle, belirli yiyeceklerin tüketimi bize daha fazla zevk verir. Son zamanlarda bilim çevrelerinde tartışılan yeni bir kavram var: gastrofizik. Gastrofizik alanındaki çalışmaların öncülerinden Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Profesörü Charles Spence, bu konudaki güncel verileri Türkiye’de ilk kez Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Tarzları Zirvesi’nde paylaştı. Herkesin unutamayacağı bir yemek deneyimi yaşadığını belirten Prof. Spence, sadece yemeklerin değil, yemek yerken yaşanan duyumların ve tatların da onu özel kılabileceğinin altını çiziyor. Ayrıca Spence, gastrofizikteki gelişmelerin gelecekte obezite ve yetersiz beslenme gibi sorunlarla mücadelede rol oynayabileceğini öne sürüyor.

GASTROFİZİK NEDEN ÖNEMLİ?

İnsanların yeme davranışlarının hangi fiziki veya psikolojik faktörlere göre değiştiğinin belirlenmesi, yeme davranışlarını anlamak ve yönetmek açısından önemli. Böylelikle sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak kolaylaşabilir ve obezite gibi birçok hastalığın önlenmesinde bizlere yardımcı olabilir. Gastrofizik, fizik, fiziksel kimya, kimya ve ilgili bilimler çerçevesinde tanımlanabilen ve açıklanabilen fenomenlerle ilgili gastronomi ve yemek pişirme yönlerinin araştırılmasına odaklanan bilimsel bir disiplindir. Gastrofizik için ilham, gastronomi ve yemek pişirmedir. Gastronomik araştırmalar başlangıç ​​noktası olarak gastronomik bir gözleme sahiptir ve hammaddelerin fiziksel ve kimyasal yönlerini, gıdanın hazırlanması sırasındaki dönüşümlerinin açıklanması da dahil olmak üzere birçok farklı makroskopik ve mikroskobik ölçekteki gözlemlerin bilimsel doğasını çözmeyi amaçlar. yanı sıra yemek yerken duyusal tepki. Ham gıda malzemelerinin kimyasal ve fiziksel bileşiminin yanı sıra özellikleri, gıdada hazırlama sırasında meydana gelen dönüşümler (ısıtma, soğutma, karıştırma, çırpma, fermente etme, tuzlama, kurutma, tütsüleme, ekşime vb.) için önemlidir. Lezzet ağızda hissedilen his, kimya, burukluk, gıdanın duyusal değerlendirilmesinde belirleyicidir ve bu özellikler aynı zamanda gıdanın kimyasal özellikleri ve fiziksel dokusu ve gıdanın ağızda nasıl dönüştürüldüğü ile de ilgilidir. Gastrofizik, bu bileşenlerin her biri ile ilgilenir ve bunların karşılıklı ilişkilerini, yani duyusal girdinin gıdanın malzeme bileşimi ve özellikleri ve insan vücudundaki emilimi ile nasıl ilişkili olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlar. Gastrofizik, gastronomiye bilimsel olarak ilham veren bir yaklaşımdır, ancak kendi başına bir bilimdir ve şeflere yeni yemekler yaratmada hizmet edecek bir disiplin değil. Gastrofizik, yemek pişirmenin zanaat, yaratıcılık ve sanat özelliklerinden hiçbirini ortadan kaldırmadan gastronomiye ilişkin temel bilimsel anlayış kazanmaya ve genel fenomenleri anlamaya odaklanır. Gastrofizik ve gastronomi arasındaki ilişki, astrofizik ve astronomi arasındaki ilişkiye benzer olarak görülebilir. Gökbilimciler gezegenleri ve yıldızları gözlemler ve nerede olduklarını ve nasıl hareket ettiklerini tanımlar. Astrofizikçiler, gezegenlerin ve yıldızların neden bulundukları yerde olduklarını ve oraya nasıl geldiklerini açıklar. Aynı şekilde gastrofizik de gastronominin genel bilimsel doğasını açıklamayı amaçlar.

 

 

 

 

Kaynaklar:

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Gastrophysics

2.https://sabriulkerfoundation.org/