Doğru Alışveriş Rehberi

Sağlıklı ve dengeli beslenme, doğru bir alışverişle başlar. Bunun için de en önemli adım; evde doğru ve kaliteli besinleri bulundurmaktan geçiyor. Alışveriş ise, sadece öylesine bir ‘besin alımı’ sağlamıyor; ciddi şekilde sizi cezbeden ve pazarlama taktikleri ile ‘doğru-yanlış fark etmeden, o ürünü size aldırtan’ bir durum. Bu yüzden öncesinde sizin de biraz bu alana ilişkin farkındalık sağlamanız önemlidir. Ne yapabiliriz?
– Alışverişe çıkmadan önce, haftalık bir menü oluşturulup alışveriş listesi hazırlanabilir. Bu sayede hem bütçe ayarlanır hem de gereksiz/eksik harcamalar engellenir.
– Promosyonlu ürünlere dikkat edin; eğer yapabilirseniz bu amaçla alışverişe gitmeden önce yanınıza, listeye uygun şekilde bir bütçe ile çıkın. Abur cubur ürünlerin şansı azalacaktır.
– Açsanız markete gitmeyin; açken hızlı enerji verebilecek besinler (fazla şekerli ve yağlı besinler) ön plana çıkar. 
– Alışveriş yaparken besin etiketi okumaya çalışın; yediğiniz ölçüdeki besinlerin posa miktarının 3 gramdan fazla; 100 gramındaki şeker miktarının 15 gramdan az olmasında dikkat edin.
– Şeker farklı isimlerde karşımıza çıkabilir; etikette kahverengi şeker, bal, dekstroz, mısır şurubu, malt şekeri, früktoz ( şurubu), sukroz, maltoz, glikoz, melas (şeker tortusu), meyve suyu konsantresi, yuksek fruktozlu mısır şurubu, dekstroz, invert şekeri isminde görebilirsiniz.
– Konserve veya dondurulmuş besin alırken tuz miktarına dikkat etmelisiniz; eklenti tuz içermemelidir.
– Yapılan bir çalışmaya göre, önce sağlıklı besinlerin alışveriş sepetine koyulması, daha sonra abur cubur besinlerin alımına neden oluyor. Bunun farkında olalım; her gıda alışverişinde aslında sağlığımız için de adımlar attığımızı bilelim.
– Tabak- kaşık takımınızı yenileyecekseniz; porsiyonu küçültmek ve az miktarlarda da daha fazla yiyormuşsunuz hissini vermek için orta-küçük boy ve beyaz renkte olmayan tabaklar alın; tabağın rengi koyulaştıkça yediğiniz miktar daha fazla gelecektir.
– Dışarıda sevdiğiniz restoran/kafelerin menülerindeki favori besinleri, evde yapmayı deneyin. Zararlı besinleri, marketlerdeki en masum besinlerle değiştirin.

Doğru Alışveriş Rehberi

Doğru Alışveriş Rehberi Sağlıklı ve dengeli beslenme, doğru bir alışverişle başlar. Bunun için de en önemli adım; evde doğru ve kaliteli besinleri bulundurmaktan geçiyor. Alışveriş ise, sadece öylesine bir ‘besin alımı’ sağlamıyor; ciddi şekilde sizi cezbeden ve pazarlama taktikleri ile ‘doğru-yanlış fark etmeden, o ürünü size aldırtan’ bir durum. Bu yüzden öncesinde sizin de biraz…

devamını oku

Beslenme Rehberleri

Beslenme Rehberleri Günümüzde, özellikle beslenme ve sağlık alanında farklı kaynaklara birçok platformdan ulaşılabilmektedir. Doğru ve güvenilir haber ve içerik kaynaklarına ulaşımda zorluklar olsa da, ülkelerin sağlık bakanlıklarının veya beslenme ile ilişkili kurumlarının yayınladıkları rehberler ve besin piramitleri bizlere kanıtlanmış bilgileri işaret etmektedir. Tüketicilerin çoğunluğunun beslenme bilgisini anlaması ve uygulayabilmesi için beslenme rehberlerinin, besin etiketlerinin ve besin…

devamını oku

Besin Etiketi

Besin Etiketi Besinlerde yer alan tüm besin ögelerinin içerdiği listeye denilen ‘besin etiketi’ denilir. Besin etiketi alerjisi veya intoleransı olan bireyler, dini sebepten veya vejetaryen- vegan olma sebebiyle tüketilemeyen besinleri içeren ürün gruplarının gösterilmesi nedeniyle elzemdir. Besin etiketinde, içerdiği ürünlerin miktarına göre çoktan aza sıralanırlar.  Besin etiketi okurken dikkat edilmesi gereken adımlar; 1.Porsiyon büyüklüğüne bakarak…

devamını oku

Beslenme Biliminin Geleceği

Beslenme Biliminin Geleceği Neredeyse her gün ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ konusunda bilgi ve içeriklere maruz kalıyoruz. Bu sebeple, doğru bilgiyi nereden ve nasıl aldığımız büyük bir önem taşımaktadır. Kişiselleştirilmiş beslenme örüntüsü ve egzersiz planının, sağlıklı bir yaşam tarzı için kaçınılmaz olduğunu bilmeli ve buna ek olarak beslenme açısından doğru zamanda doğru ekleme/çıkarmaları sağlayarak, devamlılık sağlanmalıdır.…

devamını oku