Beslenme Biliminin Geleceği

Neredeyse her gün ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ konusunda bilgi ve içeriklere maruz kalıyoruz. Bu sebeple, doğru bilgiyi nereden ve nasıl aldığımız büyük bir önem taşımaktadır. Kişiselleştirilmiş beslenme örüntüsü ve egzersiz planının, sağlıklı bir yaşam tarzı için kaçınılmaz olduğunu bilmeli ve buna ek olarak beslenme açısından doğru zamanda doğru ekleme/çıkarmaları sağlayarak, devamlılık sağlanmalıdır.

James Lind’in 1747 yılında skorbüt hastalığını keşfetme şekli ilk modern klinik çalışmanın başlangıcıdır. 12 hastayı iki gruba ayırmış, farklı gruplara farklı tedaviler uygulamıştır. Sonucunda, C vitaminden zengin limon ve portakalı tüketenlerin semptomlarının azaldığını görmüş oldu. Beslenme eğitimi, beslenme biliminin aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Doğru teknikler ve kritik düşünme ile ilgili bilimsel çalışmalar okunmalı, sağlık profesyonelleri bu konuda kendilerini düzenli olarak geliştirmelidirler. 2021 yılının başında, birçok ülkeden bir araya gelen diyetisyenler, diyetisyenlerin hangi alanlarda etkili olabileceğini ve neler yapilabileceğini

“Goals in Nutrition Science 2020-2025 yayınında;

  • Sürdürülebilir Besin Sistemleri
  • Fonksiyonel Besinler
  • Nutrigenomik ve Kişisellestirilmis Beslenme
  • Beslenme İmmunolojisi
  • Sporcu Beslenmesi
  • Beslenme ve Beyin Sağlığı
  • Aralıklı Beslenme
  • Besin Teknolojileri
  • Sağlıklı ve Sürdürülebilir Protein Türleri
  • Besin Güvenliği
  • Infantlarda Fenotip Plastisitesi alanları ön plana çıkmıştır. Bu alanlar, her bir araştırma ile değişmekte; beslenme biliminin çok yönlülüğünü ve insana ve ihtiyaçlarına göre değiştiğini göstermektedir.

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

  1. .https://www.vox.com/2016/1/14/10760622/nutrition-science-complicated
  2. Bassaganya-Riera, J., Berry, E. M., Blaak, E. E., Burlingame, B., Le Coutre, J., Van Eden, W., … & Serafini, M. (2021). Goals in Nutrition Science 2020-2025. Frontiers in nutrition, 318.



 

 



Doğru Alışveriş Rehberi

Doğru Alışveriş Rehberi Sağlıklı ve dengeli beslenme, doğru bir alışverişle başlar. Bunun için de en önemli adım; evde doğru ve kaliteli besinleri bulundurmaktan geçiyor. Alışveriş ise, sadece öylesine bir ‘besin alımı’ sağlamıyor; ciddi şekilde sizi cezbeden ve pazarlama taktikleri ile ‘doğru-yanlış fark etmeden, o ürünü size aldırtan’ bir durum. Bu yüzden öncesinde sizin de biraz…

devamını oku

Beslenme Rehberleri

Beslenme Rehberleri Günümüzde, özellikle beslenme ve sağlık alanında farklı kaynaklara birçok platformdan ulaşılabilmektedir. Doğru ve güvenilir haber ve içerik kaynaklarına ulaşımda zorluklar olsa da, ülkelerin sağlık bakanlıklarının veya beslenme ile ilişkili kurumlarının yayınladıkları rehberler ve besin piramitleri bizlere kanıtlanmış bilgileri işaret etmektedir. Tüketicilerin çoğunluğunun beslenme bilgisini anlaması ve uygulayabilmesi için beslenme rehberlerinin, besin etiketlerinin ve besin…

devamını oku

Besin Etiketi

Besin Etiketi Besinlerde yer alan tüm besin ögelerinin içerdiği listeye denilen ‘besin etiketi’ denilir. Besin etiketi alerjisi veya intoleransı olan bireyler, dini sebepten veya vejetaryen- vegan olma sebebiyle tüketilemeyen besinleri içeren ürün gruplarının gösterilmesi nedeniyle elzemdir. Besin etiketinde, içerdiği ürünlerin miktarına göre çoktan aza sıralanırlar.  Besin etiketi okurken dikkat edilmesi gereken adımlar; 1.Porsiyon büyüklüğüne bakarak…

devamını oku

Beslenme Biliminin Geleceği

Beslenme Biliminin Geleceği Neredeyse her gün ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ konusunda bilgi ve içeriklere maruz kalıyoruz. Bu sebeple, doğru bilgiyi nereden ve nasıl aldığımız büyük bir önem taşımaktadır. Kişiselleştirilmiş beslenme örüntüsü ve egzersiz planının, sağlıklı bir yaşam tarzı için kaçınılmaz olduğunu bilmeli ve buna ek olarak beslenme açısından doğru zamanda doğru ekleme/çıkarmaları sağlayarak, devamlılık sağlanmalıdır.…

devamını oku