Agroekolojik Tarım

Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır. 

Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır. 

Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz; çünkü pestisit hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı için zararlıdır. Toprak ekosistemini tehlikeye atmakta, biyoçeşitliliği azaltmaktadır. Agroekolojik tarım, küçük aile çiftçiliğini korur. Yerel çitftçiler sayesinde, doğa korunur, polikültür oluşur ve mevcut yerel kaynakların kullanımı devam eder. Agroekolojik tarım hem türler arasında hem de tür içinde çeşitliliği korumaktadır. Agroekolojik tarımda kimyasal gübre, pestisit veya tohum alımı olmadığı için düşük girdi ve daha az harcama gerçekleşmektedir. Bu da küçük ölçekli çiftçinin refahını artırmaktadır.

Küçük ölçekli çiftçiler üretici pazarları veya çevrimiçi (online) satış kanalları ile ürünlerini bizlere ulaştırmakta ve devamlılıklarını sağlamaktadırlar. 

 

Öneriler

 

  1. Kitap / Agroekoloji – Başka Bir Tarım Mümkün https://www.dr.com.tr/Kitap/Agroekoloji-Baska-Bir-Tarim-Mumkun/Bilim/Ekoloji-Cevre-Bilim/urunno=0001941330001 
  2. Kitap / Agroekoloji – Bilim ve Politika https://www.dr.com.tr/Kitap/Agroekoloji-Bilim-ve-Politika/Peter-M-Rosset/Bilim/Ekoloji-cevre-Bilim/urunno=0001975898001 

 

Kaynaklar

 

  1. TARIMSAL GIDA SİSTEMLERİNDE AGROEKOLOJİNİN YERİ VE ÖNEMİNİN İNCELENMESİ: ANKARA-GÜDÜL ÖRNEĞİ, Buse Şişman, Yüksek Lisans Tezi, 2022
  2. What is agroecology? https://www.agroecologyfund.org/what-is-agroecology 



Pestisitler ve Sağlık

Pestisitler ve Sağlık Günümüzde birçok kişi, tarım zehri denilen pestisitler konusunda tedirgin durumdadır. Pestisitler, bitkileri istenmeyen otlar, kemirgenler, böcekler ve mikroplardan arındırmak için kullanılan bir kimyasaldır. Bu kimyasallar kullanıldıklarında besinler üzerinde de etki bırakabilir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açmaktadır. Pestisitler ilk kullanıldıklarında herhangi bir düzenlemeye tabii değillerdi; ilk defa Rachel Carson 1962…

devamını oku

Hassas Tarım

Hassas Tarım Hassas Tarım (precision farming); teknolojik yöntemler ile toprağın kalitesini ve üretimini artırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Hassas tarım, gübre ve ilaç kullanımını azaltmak, buna bağlı çevre kirliliğini azaltmak ve biyoçeşitliliği desteklemek, ürün veriminin artırılarak kısa zamanda kaliteli ürün oluşumuna destek vermek gibi amaçlara sahiptir. Uydu görüntüsü ile tarlayı izleme, mahsülleri kontrol etme, buna ek…

devamını oku

Agroekolojik Tarım

Agroekolojik Tarım Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır.  Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır.  Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz;…

devamını oku

Dikey Tarım

Dikey Tarım Dikey tarım (Vertical farming), kapalı alanda, ürün yetiştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Raflarda muhafaza edilen alanlarda, topraksız ve güneşe ihtiyaç duyulmadan üretim yapılabilmektedir. Dikey tarım, gıda üretimi için sürdürülebilir ve etkili yollardan biridir. Nordic Harvest şirketinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre, geleneksel tarımda kullanılan su, dikey tarımda kullanılan su miktarından 250 kat daha…

devamını oku

Onarıcı Tarım

Onarıcı Tarım Besleyici ve nitelikli gıda üretimi yaparken, toprak ekosistemini iyileştiren & zenginleştiren yöntemleri barındıran tarımsal sistemlere onarıcı tarım (regenerative agriculture) denir. Üretim yaparken; bitkiyi, hayvanları, çiftçiyi korumak ‘sistemi bozmamak’ temel şarttır. Onarıcı tarım ‘toprak’ı önemser; toprak canlı bir ekosistemdir. Toprak, trilyonlarca bakteri, on binlerce nematod (parazit) ve protozoa, kilometrelerce uzunlukta mantar ağından oluşur. Toprak,…

devamını oku