Agroekolojik Tarım

Agroekoloji yerel bilgi ile bilimi bir araya getiren, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile besin sistemlerini birleştiren, ekolojik ve sosyal bir konsepttir. Doğadaki her canlının devamlılığını düşünür; birbirleri ile etkileşimi ve çeşitliliğini kapsamaktadır. 

Agroekolojide, doğanın bize sunduğu ‘sınırlı’ kaynaklara zarar vermeden, doğru ve etkili şekilde kullanarak, gıda üretimi yapılması temel amaçtır. 

Agroekolojik üretimde, pestisit kullanılmaz; çünkü pestisit hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı için zararlıdır. Toprak ekosistemini tehlikeye atmakta, biyoçeşitliliği azaltmaktadır. Agroekolojik tarım, küçük aile çiftçiliğini korur. Yerel çitftçiler sayesinde, doğa korunur, polikültür oluşur ve mevcut yerel kaynakların kullanımı devam eder. Agroekolojik tarım hem türler arasında hem de tür içinde çeşitliliği korumaktadır. Agroekolojik tarımda kimyasal gübre, pestisit veya tohum alımı olmadığı için düşük girdi ve daha az harcama gerçekleşmektedir. Bu da küçük ölçekli çiftçinin refahını artırmaktadır.

Küçük ölçekli çiftçiler üretici pazarları veya çevrimiçi (online) satış kanalları ile ürünlerini bizlere ulaştırmakta ve devamlılıklarını sağlamaktadırlar. 

 

Öneriler

 

  1. Kitap / Agroekoloji – Başka Bir Tarım Mümkün https://www.dr.com.tr/Kitap/Agroekoloji-Baska-Bir-Tarim-Mumkun/Bilim/Ekoloji-Cevre-Bilim/urunno=0001941330001 
  2. Kitap / Agroekoloji – Bilim ve Politika https://www.dr.com.tr/Kitap/Agroekoloji-Bilim-ve-Politika/Peter-M-Rosset/Bilim/Ekoloji-cevre-Bilim/urunno=0001975898001 

 

Kaynaklar

 

  1. TARIMSAL GIDA SİSTEMLERİNDE AGROEKOLOJİNİN YERİ VE ÖNEMİNİN İNCELENMESİ: ANKARA-GÜDÜL ÖRNEĞİ, Buse Şişman, Yüksek Lisans Tezi, 2022
  2. What is agroecology? https://www.agroecologyfund.org/what-is-agroecology