[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces”][vc_column][vc_single_image image=”1479″ img_size=”full” lazy_loading=”true”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”5 Soruda Kurbanlık Etin Yolculuğu” alignment=”left” main_heading_margin=”margin-bottom:40px;”][/ultimate_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Birkaç gün içinde pek çok mutfağa ulaşacak kurbanlık et nasıl bir yolculuktan geçiyor? Satıştan kesime, taşımadan tüketime hayvan ve insan sağlığını tehlikeye atmamak için hangi adımlar atılıyor, nelere dikkat edilmesi gerekiyor? 5 başlıkta anlattık:
KİM, NASIL YETİŞTİRİR?
Yeni doğan bir çocuğun nüfusa kaydı nasıl yapılıyorsa, yeni doğan bir hayvan da, yetiştiricisi tarafından devletin veri sistemine kayıt ettirilir. Büyükbaş hayvanların ırk, cinsiyet, doğum tarihi, hayvan sahibi, nakil ve aşı bilgilerini içeren ve il/ilçe müdürlüğü tarafından verilen pasaportları vardır. Hayvanın yaşının kesime uygun olup olmadığı bu pasaporta bakıp anlaşılır. Ayrıca hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların nereden nereye taşındıkları, kulaklarına takılan küpelerle izlenir.
KİM, NASIL SATAR?
Yetiştiriciler ya da tüccarlar, hayvanları hayvan pazarı, hayvan borsası ya da geçici hayvan satış merkezlerine getirip satar. Satıcılar teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda çalışabilsinler diye eğitimden geçer ve yine Bakanlığın veri sistemine kaydolurlar. Hayvan bir ilden başka bir ile götürülecekse, resmi veteriner hekim tarafından muayeneden geçer. Nakli uygun görülen hayvanlar veteriner sağlık raporu alır. Hayvanın sağlık bakımından kesime uygun olup olmadığı bu raporlara bakarak anlaşılır.
KİM, NASIL TAŞIR?
Hayvanlar nakledilirken onlara refakat edecek bakıcılar ve araç sürücüleri eğitimden geçer; yeterlilik, nakil ve onay belgesi alırlar. Araçlarda GPS sistemi olması gerekir. Sekiz saati aşan taşımalarda, hayvanlar araçtan indirilir, dinlendirilip tekrar yola devam edilir. Uzun seyahatlerde, karşılaşılan olağandışı olaylar vb. nin yazıldığı yolculuk kütüğü tutulur.
KİM, NASIL KESER?
Kurbanlık hayvanlar, çalışma izni almış kesimhanelerde kesilir. Kurban Hizmetleri Komisyonları ve Belediyeler de kesim için yer belirler. Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarındanalınmış “Kurs Bitirme Belgesi” ve kasaplık belgesi olan kişiler, köylerde ve kesim noktalarında kesim yapar. Kesim yeri bulunmayan lokasyonlarda ise, kişiler kendi bahçelerinde çevreye zarar vermeden kesim yapabilirler. Cadde, sokak ve parklarda kesim yapılmaz.
NASIL MUHAFAZA EDİLİR, NASIL TÜKETİLİR?
Kesim sırasında kanın iyice akıtılması sağlanmalı. Bu yapılmazsa, mikroorganizmalar kolayca üreyeceği için et hızlı bozulur. Kesilen etler normalden büyük, rengi farklı, kanı pıhtılaşmayan, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinliklere sahip ya da dalağı çamur görünümünde ise, veteriner hekime muayene ettirilmeli. Etler kesimden sonra hemen tüketilmemeli. Mümkünse 12 saat dinlendirilmeli.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]
Değerlerimiz |
[/vc_column_text][vc_column_text]
Yöntemimiz |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]